Keleti Front 92-régi

Egy régebbi(2005-ös) bemutatása a Keleti Front csoportnak:

A Keleti Front (Nyíregyháza) története

A Keleti Front 1992 októberében szerveződött. A névválasztás nálunk is kisebb dilemmát okozott. A név első felével nem is volt semmi gond, hiszen ez szinte adott volt. Viszont a második felének kisebb hezitálás után a “Front” elnevezést adtuk. A Keleti Front alakulása idején más csoport még nem létezett Nyíregyházán. A stadion egyik csücskében ugyan feltűnt egy kisebb társaság, de hogy ez valamiféle próbálkozás volt-e, vagy csak néhány meccs erejéig odatévedtek az a múlt titka marad.Akkoriban a Keleti Fronton belül kisebb-nagyobb csoportok alakultak. Ezek nevei a következők voltak: Hooligans, Facinorosi, Eastern Patriots (majd Keleti Hazafiak) stb. Később eldöntöttük, hogy valami egységet próbálunk létrehozni, ezért ezeket a csoportokat megszüntettük. A már akkor is tekintélyt parancsoló Keleti Hazafiak drapiról leszedtük a betűket. Ez lett az alapja a későbbi, sokak által is elismert Keleti Front transzparensnek. Azonban ne feledkezzünk el az 1995-ben alakuló Ultra’ Eastern Mastiffs-ról sem.Régi hírekkel ellentétben ennek a csoportnak az emberei soha nem voltak a Keleti Front tagjai! Közben persze meg kellett küzdeni néhány nehézséggel is. Ezek közé tartozik a törzshelyünk kiválasztása a stadionon belül. A fedett lelátóval szemközti helyről az idősebb szurkolók állandó kötekedései miatt kialakult “savanyú” hangulat okozta, hogy elmenjünk a régi vendégszektor mellé. Itt viszont a kékek szóltak, hogy így nem leszünk jóban.(A.C.A.B.) Ebben az időszakban, köszönhetően a sok szarkavarásnak megromlott a viszony az U.E.M.-mel is. A fordulópont 1997 augusztus 9-én jött el. Ekkor költözött a Keleti Front és az U.E.M. közös helyre, oda ahol a mai napig tartózkodunk. De még mielőtt túllépnénk ezen az időszakon, meg kell jegyeznünk azt is, hogy akkoriban a csapat nem halmozott minket agyon az eredményességével. Tehát maradt nekünk a szürke, semmitmondó másodosztály és a kézilabda meccsek látogatása. Igyekeztünk megjelenni szinte mindenhol, ahol a Szpari játszott. Ezekből általában nagyon jó túrák születtek, de szép számmal akadtak elég viharosra sikerült “kirándulásaink” is.1997 végétől aztán kezdtek felgyorsulni az események. A kanyarban az U.E.M. részéről előfordultak különböző látványosságok. Ezeknek a sikerességét most inkább nem részletezzük, de akkoriban még biztos másképpen értékeltük a dolgokat. Mindenesetre arra jó volt, hogy a későbbiekben mindenki tanuljon az előforduló hibákból. Ebben az időszakban egyre többször keveredtünk különböző balhékba itt-ott. A legemlékezetesebb egy szolnoki kiruccanásunk alkalmával történt. A meccsre kb.2-300 nyíregyházi jött össze! Itt előjöttek konfliktusok, amelyek még régről fakadtak. A Front emberei mind az utcán, mind a lelátón maradandót alkottak. Vagy írhatnánk egy igazán vérbő tiszaújvárosi portyázásunkról is.
Ezek a dolgok amellett, hogy szinte minden hétvégén elfoglaltságot jelentettek számunkra, számos rendőrségi üggyel is jártak. Ezenkívül a kékek is megkülönböztetett figyelemmel kísértek mindenhol. Így a Frontot huligán beállítottságú csoportnak könyvelte el szinte mindenki.
Ilyen előjelekkel és egy megtisztított kanyarral vágtunk neki az NB. 1-nek a 98/99-es szezonban. Ami a külsőségeket jelentette, adva volt a már említett nagy Keleti Front drapi. Ezenkívűl rendelkeztünk egy nagyméretű Nyíregyháza feliratúval is, ami unicumnak számított a magyar szurkolók körében.Későbbiekben próbáltunk más drapériákat és egyéb rudas zászlókat készíteni. Az idegenbeli fellépéseinkre is festettünk kisebb méretű K.F. zászlót. A kétrudasokból is legalább 30db-ot sikerült gyártanunk. Továbbá készítettünk sálakat, pólókat, karkötőket.A csoportunk egyre jobb viszonyt kezdett kialakítani az U.E.M.-mel. Ez szerencsésnek mondható volt, hiszen ez a közös koreográfiák minőségében és a szurkolásban is éreztette hatását. Az erőszak is kezdett a háttérbe szorulni. Persze kisebb-nagyobb csetepaték néha előfordultak. A kanyar és így a Front is ekkor élte virágkorát. Megfordultunk az ország majd mindegyik stadionjában. Politikai nézetünket soha nem rejtettük véka alá. Nyíltan kimondtuk és ki is mondjuk erősen jobboldali nézeteinket. Azonban mint tudjuk minden jónak vége szakad egyszer… Sajnos ez nálunk is bekövetkezett. A csapat kiesett, sőt többször is állt a megszűnés szélén. Közben bekövetkezett egy olyan dolog, amely körül elég nagy a ködösítés (nem a mi részünkről) és kis híján tragédiával végződött. Ezen és más okok miatt is a létszám nagyon megcsappant. A szurkolás gyakorlatilag a nullával lett egyenlő! Néha a megszűnés gondolata is felmerült bennünk. Mígnem elérkeztünk a mostani szezonkezdéshez. Új tulajdonosi kör a csapatnál (tősgyökeres NYÍREGYHÁZIAK),a régi tradíciók ápolása, a játékosok 90%-a helyi kötődésű és még sorolhatnánk. Ezek azok a dolgok amelyek mindig is hiányoztak a nyíregyházi fociból. Az ősz folyamán már újra jó volt szurkolni a Szpariért. Igaz a létszám még nem az igazi, de reméljük ez változni fog. Azt azonban ígérhetjük, hogy ha feljutunk a legjobbak közé, akkor a Front és a Mastiffs is újra méltóan fogja képviselni városunkat. Bízunk egy szebb jövőben! KITARTÁS!

Ellenségeink:
Erre elég egyértelmű a válasz : a diósgyőriek és a debreceniek. Ez talán nem is szorul magyarázatra, hogy miért van így. Őket a fehérváriak követik, hiszen velük sem találjuk a közös hangot. Ebben természetesen az is közrejátszik, hogy barátságot ápolnak a két fő riválisunkkal.
Elég rossz a kapcsolatunk a szombathelyiekkel is, akik minden eddigi ottjártunkkor ellenségesen viszonyultak hozzánk.

Barátaink:
Igazi barátságról nem beszélhetünk, mert ennek a magyar viszonylatban nagy távolságok és az eddigi osztálykülönbségek a hátráltatói. Ennek ellenére jó a viszonyunk a Kispestiekkel és ezt
szeretnénk továbbra is fenntartani. Korábban barátságban voltunk a Csabaiakkal, de ez mára elhidegült. Itt kell még megemlíteni az Egrieket, de sajnos velük már régen találkoztunk. A többiekkel semmilyen kapcsolatunk nincs, számunkra közömbösek.

forrás:lelato.com(megszűnt)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*