Tevékenység

 • easternboy közzétett egy állapot frissítést 3 hét, 5 nap óta

  Azzal mindenképp egyetértek,hogy ma már más világ van ,mint 20-25 éve: más köti le a fiatalokat,de még a középkorúakat is, egyszerűen más az érdeklődési kör és más a viselkedés is. A média lefoglalja az embereket és a többség birka módon engedelmeskedik és eltölt fél, háromnegyed napokat a tv a számítógép mellett. De akkor alapvetően hiba is arra alapozni,hogy majd a helyi fiatalokból lehet növelni az igazolt játékosok számát! Pont ma jelent meg Barczi bejelentése,hogy többek közt ezeket fogja sulykolni újításként az mlsz. Ha egyszer nem érdekli a mai gyereket a sport ,mert ott a számítógép,akkor hiba lekorlátozni szűk területekre (megyékre) a toborzási régiót! Tudomásul kell venni,hogy ehhez kevesen vagyunk és a terület sem valami nagy. Azt nem lehet kivitelezni,hogy mondjuk egy Nógrád megyényi régióból lehet csak meríteni,mert ez valószínűleg kicsi terület ahhoz ,hogy megfelelő utánpótlás bázist találjunk és innentől az egésznek nincs létjogosultsága. Az hogy a nagyobb klubok elmentek a vidéki régiókba is egy-egy játkosért sőt,sokért, már 25-30 évvel elezelőtt is azért lehetett ,mert már akkoriban is szűknek érezték a mezőt….Nyilván az érintett kluboknak meg volt a múltja és hatalma,hogy meg is tegyék a fentieket,de ha helyben is találtak volna bőven tehetséget,akkor aligha mentek volna messze és vállalták volna be a kevésbé egyszerű megoldásokat.
  Felmerül a kérdés,hogy akkor miként lehetne erre megoldást találni. Nem a jelenlegi mlsz módszerével……
  Meg kellene nézni a környező,hasonló méretű országok minta klubjait,ők hogyan hidalják át a problémát, Nyilván nekik is kicsi az ami itthon kicsi. Ha megnézzük Ausztriát. Az ottani kirakat csapat módszerét egyre több osztrák klub veszi át: LASK,Sturm Graz, Rapid. A Salzburgról beszélek. Ők azt csinálják,hogy a környező országok (kevésbé pénzelt bajnokságaiból mint Szerbia,Montenegro, Koszovó stb) elhozzák nagyon fiatalon és olcsón a tehetségeket és helyben nevelik tovább. De meg van a kapcsoltuk a fekete Afrika felé és Ázsia felé is. Soha nem láttam annyi ferde szeműt focizni az osztrák klubokban,mint az utóbbi 5-6 évben. És bizony kinőnek belőlük komoly nevek is Lásd: Minamino,Okugava, Hwang. Ezke zöme már a premier leage-ben játszik. De hoznak helyettük újakat. Nyilván ki kell építeni a kapcsolatokat és kell a jó szem,amely észre veszi a csiszolatlan gyémántokat. És ha már egyszer megszerezték, ők nevelik ki és ez tekinthető befektetésnek. Nálunk is ez kellene: kiépíteni először a szomszédos országok magyar tehetségeit figyelő scout rendszert, de nem 20 év felett, mert ekkor már komoly pénzekben kerülnek.hanem mondjuk 14 év körül és ezekkel még dolgozni kell. A Várda tulajdonképp már ezt csinálja és örömmel látom ,hogy a Szpariban is kezdik kiaknázni ezt: az öreg Sándor ezért is jó,mert megvan a kapcsolata Erdélybe ,de kellene délvidékre és felvidékre sőt Ukrajnába is. Ha feljutunk nem kellene megállni kizárólag a magyaroknál,hanem ha épp külföldi vagy néger a tehetség el kell hozni és kinevelni, felépíteni. De ezt sem lehet szakértelem és tervezés nélkül. Nem egyszerű ez. De nem kellene körbe-körbe járni 30 éve. Az utánpótlás válogatottjaink pont ugyanott járnak,ahol 30 éve, még ott se! De ha pont ugyanazt csináljuk mint 30 éve,akkor ne is várjunk semmit!

  • Van némi igazság amit mondasz, de Ausztria és még Svájc esetében nem csak importálják a tehetségeket de ne feledd sok külföldi származású játékos már ott született. Csak nézd meg a két válogatott összeállítását. Ők is csezhetik az egészet ha nincs normális szakma, és már u7 től megindulva fel egészen a felnöttekig. Területileg meg lélekszámban kisebbek, és mégis jobbak, a horvátokról és a balkánról nem is beszélve. Itthon egyértelmüen a szakmával és a közeggel van probléma.

   • Két dologban teljesen egyetértek veled: Svájcban valóban sok a másodgenerációs migráns (albánok ,koszovóiak,törökök stb..) és pl a válogatott nagymértékben épít is ezekre. Lényegében Ausztria is hasonló. A másik,hogy a közeggel és a szakmával is nagy gond van idehaza! Sőt ez a kulcsa mindennek: mert ha a közeg nem változik,akkor itt sose lesz javulás,hisz emiatt nem fejlődött semmi 30 éve! De a közeg egy gyűjtőfogalom. Sok Én ezekre az összetevőkre hivatkoztam.