Tevékenység

 • Andris állapotfrissítést küldött be a következő csoportba: Hajrá Szpari! / Csevegő csoport logójaHajrá Szpari! / Csevegő 7 év óta

  • Andris replied 7 év óta

   Aki nem volt az anketon tegnap. Hosszabb riport.

  • Tisztelt Szparisok – fórumozók!

   Nem akarok az akadémisták fogadatlan prókátora lenni, de némi rálátással az utánpótlásra, úgy gondolom, más megvilágításba tudom helyezni a fiatalokat.
   Néhány idézet a fórumozóktól:
   – ,,Ezek a fiatal fiucskàk olyan vékonyak, hogy Abdunak vigyàznia kell majd edzésen, nehogy kettétörje őket!”
   – ,,Utánpótlás. Ezt is írtuk sokan. Sajnos ide is 180 fokos fordulat kell. Ennek nincs értelme. Nem értem mit kell csodálkozni, hogy mindenki igyekszik átvinni a gyermekét Debrecenbe. Ott 20 éve válogatott játékosokat nevelnek, és rengeteg nb1-es játékost. A mi utánpótlásunk jellemezve lett a fórumon burkoltan. Nb3ba is gyenge. Ezt nem lehet megváltoztatni 1-2 év alatt. Azoktól pont semmi nem fog változni, amiket fejlesztenek. Itt nem pálya gond van sajnos.”
   – ,,A végefelé Kósa Árpád megemlítette az utánpótlás problémákat, miszerint sok szülő sikkből viszi a gyerekeket át Debrecenbe focizni vagy éppen járatja a Sándor Károly akadémiába, és hogy nem lehet versenyezni a topp klubok akadémiáival, azonban ha sovány vigasz, de a Bozsik Akadémia kap érte nevelési kártérítést minden egyes átigazolásnál.”

   – ,,Sajnos az ankéton, jól látható volt, hogy a gyerekek között egyetlen egy sincs … még egy MB3-as fizikumon se, semmi izom rajtuk, vékony lábak, alacsonyak a legmagasabb olyan 175 körül lehetett. Csak epizód szerepre jók, ez sajna jól látszik.. Lehet itt beszélni, hogy kell az utánpótlás stb. be kell építeni őket a csapatba.”

   Nos, tisztelt fórumozó társaim, ezekkel a megállapításokkal nehéz lenne vitatkozni, de vizsgáljuk meg a dolgot a gyerekek oldaláról is. Járjuk először körbe az izomépítés témáját.
   Kell hozzá: 1 alkat (csontozat), 2 célirányos edzésmunka, 3 minőségi táplálékbevitel (fehérje), 4 elegendő pihenés.
   1. Az alkat abból a szempontból lényeges, hogy könnyű vagy nehéz rá izmot építeni.

   2. Célirányos edzésmunkát szakember vezetésével 1 héten egyszer végeznek. Ez izomépítés szempontjából semmire sem elég, még arra sem, hogy a sérüléseket megelőzzék (prevenció).

   3. Minőségi táplálékbevitel, olyan nincs! Attól a ,,szemét” SODEXO-s kajától képtelenség izmot építeni. A kimért adagról annyit, hogy a konya dolgozói nem kicsi táskákkal hagyják el
   a kollégium területét. És akkor még nem beszéltünk a testsúly kilógrammonkénti 1.5 – 2 gramm fehérje bevitelről valamint a szénhidrát, zsír optimalizálásról.
   Mondok egy példát: A gyerekek reggelire kaptak 3 db virslit (ne a bécsi ropogósra gondoljatok), majd ettől a ,,kiadós” reggelitől13.00-tól bajnoki mérkőzést játszottak. Aki már járt edzőterem környékén, az tudja, hogy a tartós teljesítmény leadásához nem kevés szénhidrátot igényel a szervezet. A már jelzett virsliben pontosan szénhidrátból és fehérjéből volt a legkevesebb, a mennyiségről nem beszélve. Mi következik ebből: mivel szervezet nem jut szénhidrát által megfelelő energiához (ATP), ezért azt az izmokból pótolja úgy, hogy az izmot leépíti (katabolizmus), azaz csökken az izom mérete. Puufff neki!!!
   Ja, és a szülők ezért az étkeztetésért havonta közel 30.000 Ft-t perkálnak.

   4. Elegendő pihenésről nem beszélhetünk, főleg abban az esetben, ha a gyerek az iskolában is helyt akar állni. Az országban is kuriózum, hogy nálunk az akadémia van alárendelve az iskolának. A gyerekek sokszor éjfélig vagy még tovább is tanulószobán vannak (na, nem mindenkire jellemző), majd reggel iskola, délelőtt edzés, majd vissza suli, délután edzés.
   Kérdezem én, milyen izmot kérünk számon rajtuk?! De legyen is ennyi elég az izom témáról.

   • qgli55 replied 7 év óta

    Nagyon díjazom, hogy leírtad a gondolataidat a témáról!
    Megmosolyogtam, amit a nagytáskás konyhai dolgozókról írtál! Hihetetlen, hogy ez 40-45 éve nem változott semmit sem!
    A 70-es évek közepén középiskolai kollégiumban voltam itt Nyíregyen. A reggeli, ebéd és vacsora egyre pocsékabb volt, ráadásul még egyre kevesebb is. De a konyhás nénik mind bicajjal jártak, vagyis csak tolták a bicajt (némelyik nem is tudott biciklizni), mert a kormány két oldalán, és a csomagtartón is bőrönd méretű szatyrokban cuccoltak haza minden este. Olyanok voltak mind, mint a vizilovak, de tolták minden áldott nap!

   • Nem értem a “más megvilágítást” . Ez ugyanaz a megvilágítás. Pontosan ez a lényeg,amiről írsz! Csupán csak ezeknek a dologknak kellene megváltozniuk…Nyilván az izomzat nem magától nő,nem így születnek a gyerekek. De a lényeg,hogy nem jó kezekben vannak. Amikor a szülök beadják őket, és bekerülnek az utánpótlás nevelésbe, ez vár rájuk. Párosulva a teljes szakmai dilettantizmussal. Ezt látva a szülök erős pistákként kezdenek viselkedni és miután látják hogy itt teljes a káosz “más utakon és módokon” próbálják előre tolni gyerekeiket….

  • Még néhány gondolat a lesajnált utánpótlásról

   A kiválasztásról, képzésről, tehetségről.
   Mint kiválasztásról, olyanról nem nagyon beszélhetünk. Ha a gyereket a kutya bezavarja az utcáról, fel van véve (kell a támogatás). 10, 12, 14, éves korban, de később sem történnek meg a kiválasztások. Ez azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik tehetségesek és jóval társaik előtt járnak, kénytelenek olyan társak között edzeni akik nyilvánvalóan hobbiszinten fogják a jövőben ezt a sportot űzni. Ebből az következik, ,,vakok közt félszemű lesz a király” a gyerek
   megtorpan a fejlődésben, majd szép lassan elmarad komolyabb akadémiákon pallérozódó társaitól.

   A képzéshez először is koncepció kell. U 6 – 12 éves kor között a gyerekeknek tornatanárra,
   pedagógusra van szükségük. U 12-től U 19-ig bezárólag példakép kell edzőként a gyerekek mellé. Ugye nem kell ecsetelni, hogy 6 – 12 éves kor között nem árt, ha az edzőnek van némi fogalma a nevelés definíciójáról. Idősebb korban viszont az edző legyen hiteles azáltal, hogy a gyerek példaképként tekint rá. Jó néhány ilyen szakembert ismerek az akadémián, de van ennek ellenkezője is. Én csak parazitáknak, megélhetési edzőknek hívom őket. Ezek az emberek rákos sejtként pusztítanak az adott korosztályos csapataiknál. Van itt olyan edző, aki évekre haza vágta az akadémiát, korosztályokat fosztott meg az utánpótlás NB I lehetőségétől.
   Egy ki nem teljesedett karrier – ember, aki valamikor NB I-s csapatok kispadjáról kb. 10 kg festéket lekoptatott. A gond ott van, hogy ezt az embert alkalmasnak tartják az adott korosztály képzésére. Még szerencse, hogy az ilyenekből van kevesebb.

   A tehetségekről annyit, vannak, de itt semmiféle tehetséggondozás nincs. Ami itt nyáron a fiatalokkal történt az szemfényvesztés, az a Double Pass-nak szól.
   Bocsánat, hogy egy kicsit elkanyarodtam az izomtól.
   Nem vagyok sértődött szülő, csak egyfajta véleményt fogalmaztam meg, úgy ahogy én látom.
   Természetesen a tévedhetetlenség kinyilatkoztatását meghagyom az egyháznak és a kommunistáknak.

   • Sajnos ezt mindenki így látja. Itt szinte semmi feltétel nem adott ahhoz hogy a gyerekek profi labdarúgóvá váljanak. Még régebben írtam, hogy spanyol csapatról olvastam riportot. Ott is 2-3 évente lesz 1 játékos profi. Ott külön ember van, aki a játékosok étkezésével foglalkozik. Külön stáb van a sérültekre, fizokoterápiára. Amivel senki nem foglalkozott a műfű hány gyereknek tette tönkre az izületeit és műteni kellett. Ott egy korosztállyal több edző foglalkozik. Sajnos nagyon messze vagyunk ettől. Ezért írtam én, hogy 180 fokos változás kell, mert itt nincs teljesítménykényszer. Sajnos itt egy lényeg van a pénz eltüntetése, beszedése. Sajnos eredmény évtizedek óta nincs. Ez a legnagyobb baja a nyíregyházi focinak. Nincsenek így pédaképek a gyerekek előtt. Régen azért is mentek meccsekre, mert tele volt a csapat hajtós, lelkes megyei kötődésű játékosokkal. Sajnos most félévente kicserélődik a csapat a célokhoz igazodva.

    • qgli55 replied 7 év óta

     Elkészültek (végre) a Törzs utcán a füves pályák, erre továbbra is az izületgyilkos műfüvön edzik, és meccseltetik a gyerekeket! Ez egy baromság!