Utánpótlás 2.0

Több tízmillió forint ismételt támogatás az akadémiáknak, de miért is? Ismét több tízmillió plusz támogatást kap néhány fociakadémiánk – köztük a mi kis utánpótlásbázisunk -, azért mert egy külső cég által elvégzett felmérés eredményeként kiderült, hogy a meglévő akadémiai rendszerünk úgy ahogy van egy nagy nulla! Ezt valószínűleg több szurkolótársam és velünk együtt még sok millió ember megmondta volna teljesen ingyen.

Megtaláltam és letöltöttem az MLSZ által közzétett megállapítást, amely nem tartalmazza a teljes anyagot, csak egy válogatás. Gondolhatjuk miért. Ha ebben a jelentősen megszűrhetett doksiban ilyeneket olvashatunk, mint amilyeneket alább idézni fogok, akkor még mit is írhattak le a Double Pass munkatársai? Nagyon kiváncsi lennék. Véleményem szerint ha nem lenne az MLSZ-nek titkolnivalója a tényekkel kapcsolatban, az egyesületek által befizetett összegekből megrendelt audit eredményét teljes egészében közzétették volna.

Szóval néhány szösszenet a teljesség igénye nélkül a Double Pass által tett megállapításokból, amelyekből elég elrettentő kép bontakozik ki az akadémiáink jelenlegi működéséről. Csak eddig ezekről senki sem nyilatkozott és senki sem értékelte ki megfelelő mértékben. A megállapítások között felhívnám néhány olyanra a figyelmet, amely akár egy büntetőeljárás indítását is megalapozná. (Idézve az MLSZ közzétéle alapján, nem szó szerint. A zárójeles hozzászólások természetesen a saját cinikus gondolataimat tükrőzik.):

– A legtöbb klub részéről mutatkozik tudatosság, de a sikertényezőket illetően nem tapasztalható hosszútávú tervezés, jövőkép. (Hát akkor miért is működnek?!)

– Az akadémia bevételeinek és kiadásainak átlátható leírása nem történik meg. (Ejnye-bejnye, milyen büntit érdemel az, aki ezt nem teszi meg az aktuális jogszabályoknak megfelelően?!)

– Jellemző az igazgatósági struktúra, de leginkább egyének hoznak stratégiai döntéseket. (Gabi bácsi megmondja!)

– Az akadémisták integrációja nem megoldott. (Na fiam, miért is focizol itt nálunk évekig? Gyere csak gyere, úgysem lesz belőled futballista!)

– A konkrét, ellenőrizhető teljesítménycélok hiányoznak. (Edzünk csak, senkit sem érdekel miért és hogyan is!)

– Az akadémia szakmai koncepciója ismeretlen. (Milyen alapokon is működnek? Biztos megvan az értelme!)

– A konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak. (Fuss buli, fuss!)

A fentiek közül több mondatot véleményem szerint elég finoman fordítottak, de így is nagyon sokat mondanak.

Röviden összegezve, az utánpótlás akadémiák működése kis hazánkban egyáltalán nem a tehetségek felkutatásáról, azok felnőtt csapatba integrálásáról, az átlátható működésről szól. Hanem arról, hogy az ott dolgozó edzők felvegyék a fizetésüket, tehetségtelen focizni nem tudó – de nem is szerető – srácokat bólyát kerülgetni tanítsanak, az akadémiai vezetők pedig úgy gazdálkodjanak a mindig megkapott központi és szülői támogatásokkal, hogy azokról senki soha semmit ne tudhasson meg. Ezért aztán mindenkinek ajánlom, hogy gondolkodjon el azon, milyen fejlődést is várhat a megyei fociban manapság és az elkövetkező néhány tíz évben. Ha eddig nem tudtak a nagyratartott akadémiáink legalább egy tucat NB I-es szintű játékost kinevelni (országosan), akkor mit várunk az elkövetkező időszaktól, pláne ilyen finoman magyarosított, jelentősen megnyírbált megállapítások függvényében?

Én úgy gondolom, amíg egy nagyon nagy fordulat nem következik be az utánpótlás nevelésünkben, amíg csak az akadémiákban, az ott dolgozó kiöregedett, idejétmúlt felfogásban dolgozó edzőkben, a pénzhajhász vezetőkben látjuk a jövőt, jó focit nem fogunk látni, itt Nyíregyházán biztosan nem.

Remélem lesz egyszer egy olyan rendszer, amely a tehetségek megtalálásáról, felneveléséről, megfelelő szintű taníttatásáról, a felnőtt csapatba integrálásáról szól! Mert ugye a remény hal meg utoljára!

Subscribe
Visszajelzés
guest

*

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csendesenszemlélö
Csendesenszemlélö
7 éve

Ezek a tízmilliók mágnesként vonzák ebbe a sportba  a hiénàkat. A szakmai hozzáértés sokadrangú szempont már régen. Megtisztulni csak akkor tudna, ha a pénzcsapokat elzàrnák, a hiénàk rögtön elhúznának. Az újraépítkezés csak ezutàn következhetne. Maguktól ezek egyike sem fog felállni,  bármennyire eredménytelenné,  sőt, mára màr érdektelenné is tették a mai magyar labdarúgást minden szinten.