Utánpótlás

A Nyírsuli(apropó: Bozsik Akadémia) 30 millió forint alaptámogatást kap, az aktivitási prémiuma pedig 15 millió forint.Az aktivitási prémium alapját az adja meg, hogy hány 23 éven aluli akadémián nevelkedett játékos játszik a nagycsapatban.

Elgondolkodtató számok ezek. Az alaptámogatás minden egyes akadémiánál 30 vagy 50 milka  volt, ez nyilván függött a névtől, akkor azoktól az emberektől, akik mögöttük állnak, és nyilván függött az eddig elért eredményektől. Ez, hogy mi “csak” 30-at kaptunk nem nagy tragédia, nyilván nem fogunk ugyanannyit kapni, mint például a Felcsút. DE: Az aktivitási prémium mutatók felháborodásra adhatnak okot. “Holtversenyben” a LEGKEVESEBB pénzösszeget tehetjük zsebre, ami több mint gusztustalan. Hogy lehet ugyanannyi a prémiumunk, mint egy Békéscsabának? Annyira jó az a Vasas utánpótlás, hogy majdnem ötször annyit fizetnek minden bizonnyal nekik, mint nekünk?

A támogatások eloszlását állítólag “mérsékelt arányban” befolyásolta a Double Pass első körös felmérése. Nem vagyok tisztában ezeknek az eredményeivel, de “akadémiánk” biztos a nevetség tárgya az országban. Évtizedek óta ugyanaz a brigád foglalkozik a gyerekekkel, minden pénz zsebre megy. Tegnap (csütörtökön) a Nemzeti Sportban megjelent egy interjú Massimo Morales-szel, a Honvéd volt edzőjével, amiben elmondta meglátásait a magyar akadémiák problémáival kapcsolatban. Mintha a Nyírsuliról(Bozsik nevét szándékosan nem adom hozzá)beszélt volna… Idézek: “Ugyanazok a gyakorlatok ismétlik önmagukat újra meg újra.” Ez nálunk, Nyíregyházán a labdatartások és a bóják kerülgetése. Az már például másodlagos kérdés, hogy szegény gyerek a bal lábát csak a buszra való felszállásra használja. “Nem a legtehetségesebb gyerekek játszanak(…), hanem azok, akiknek az apja befolyásos ember, vagy ott hangoskodik mindig a partvonal mellett” Gondolom ez is ismerős…

Az intelligencia hiánya érzékelhető az edzőknél, főleg az idősebb korosztályok mestereinél. Miért ordibálnak a futballistával az edzők, ha nem a gyerek hibája, hogy nem tudja ballal levenni a labdát? Miért nem ordibálnak azokkal az edzőkkel, akik csak azt tanították meg a gyerekeknek, hogy hogy kell megkerülni a bóját?

A következő: Nyíregyházáról a tehetségesebb futballisták menekülnek. Nem értek egyet azokkal, akik azt fejtegetik, hogy nem igaz az, hogy itt nincs jövőkép. Ki kell mondani: a Nyírsulinál a gyerekeknek a futball terén nincs jövőképük! Azoktól tanulják meg a futball csínját-bínját, akik már lassan harminc éve nem képesek egy értelmes futballistát kinevelni?!? Itt van közel Debrecen, ott értelmesebbek az edzők, világszínvonalú a stadion, jobban reflektorfényben vannak a játékosok, és még ráadásul egy csomó külföldi tornákra járnak. Mi kell még? Sok edzőpályájuk van. Itt van egy normális műfüves Örökösön, és ennyi(a stadion melletti életveszélyt jelentő betonpályát nem nevezem futballra alkalmasnak). Itt hova jutnak a játékosok, akik megjárták a szamárlétrát? Megye1, Megye2, jó esetben NB3. SEMMI JÖVŐKÉP

Ami szintén probléma, az maguk a futballisták. Nem akarok itt közönségesen a hajzselével meg a különböző baromságokkal jönni, de az azért furcsa, hogy egyesek mekkora arccal járkálnak a városba, csak azért, mert piros melegítőt hordanak. Meg is érteném! Ha azon Barca vagy Arsenal címer lenne.. De ez csak a Nyírsuli!!! Akkor mégis mire van ekkora képük? Az edzéseken marháskodnak, beszélgetnek, nagy részüknek nyűg az egész, majd hétvégén jól elverik őket, egy kicsit siránkoznak, majd folytatódik minden előről. A hírek szerint az iskolájukban is úgy kell átrugdosni egy nagy részét az osztályokon, hogy meg ne bukjanak. Egyszerűen buták ezek a gyerekek. Mit gondolnak? Ha nagy gyorsaságban el nem húznak Szabolcs megyéből, akkor soha az életben nem fognak a futballból megélni! Egyértelműen a játékosok minőségében is a béka feneke alatt vagyunk.

Ez csak egy pár dolog volt, amitől annyi a támogatásunk, amennyi. A különböző okokról egy regényt lehetne írni.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments